Ben je net begonnen met het instellen van SPF, DKIM en DMARC voor jouw emailbeveiliging? Laten we eens kijken naar de meest voorkomende fouten die je wilt vermijden. Een veelgemaakte fout bij het configureren van SPF (Sender Policy Framework) is het overschrijden van het toegestane aantal DNS-lookups. Hierdoor kunnen jouw legitieme emails als spam worden gemarkeerd. Bij DKIM (DomainKeys Identified Mail) gaat het vaak mis met het incorrect publiceren van de DKIM-records in DNS, waardoor de authenticiteit van emails niet kan worden geverifieerd. Tot slot is DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) cruciaal voor het koppelen van SPF en DKIM verificaties, maar een foutieve DMARC-policy kan leiden tot het niet correct rapporteren of zelfs afwijzen van emails. Zorg altijd dat je na de setup controleert of alles naar behoren werkt zonder fouten!
Veelgemaakte fouten bij het instellen van SPF, DKIM en DMARC
Bij het beveiligen van je e-maildomein met SPF (Sender Policy Framework), DKIM (DomainKeys Identified Mail) en DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) kunnen er gemakkelijk fouten insluipen. Deze protocollen zijn cruciaal om te voorkomen dat kwaadwillenden emails versturen uit jouw naam, maar een verkeerde configuratie kan ervoor zorgen dat je legitieme emails als spam gemarkeerd worden of zelfs helemaal niet aankomen.
Incorrecte syntax gebruiken in DNS-records
Een van de meest voorkomende fouten is het niet correct formatteren van de DNS-records. Deze fouten kunnen variëren van kleine typfouten tot het niet volgen van de voorgeschreven syntax, wat kan leiden tot afwijzing van je e-mails door ontvangers.
- Controleer altijd de syntax dubbel na het instellen van DNS-records.
Verkeerde beheer van meerdere domeinen
Veel organisaties beheren meerdere domeinen of subdomeinen. Elk domein moet correct zijn ingesteld met eigen SPF-, DKIM-, en DMARC-records. Het over het hoofd zien van een domein kan leiden tot e-mailverificatieproblemen en misbruik.
- Zorg voor een uniform beleid over alle domeinen heen.
Te strikt DMARC-beleid in de beginfase
Het instellen van een te strikt DMARC-beleid vanaf het begin kan legitieme e-mails blokkeren. Begin met een minder strikt beleid en verhoog de restricties geleidelijk naarmate je meer inzicht krijgt in je e-mailverkeer.
- Start met een DMARC-beleid van ‘none’ en pas aan naar aanleiding van de rapporten.
Onvolledige of onjuiste DKIM record
DKIM vereist dat een digitale handtekening correct is opgenomen in de e-mailheaders. Een fout hierin of het niet matchen van de sleutel kan resulteren in falende verificaties.
- Gebruik tools om DKIM-records te testen na configuratie.
Nacontrole van de implementatie
Het is cruciaal om de instellingen van SPF, DKIM en DMARC na te kijken om zeker te zijn dat alles correct werkt. Gebruik daarvoor gespecialiseerde tools die de geldigheid van je instellingen verifiëren.
- Gebruik online validators of testing tools voor een grondige controle.
Ondersteuning nodig bij de setup van je e-mailbeveiliging?
Bij Flexahosting begrijpen we hoe essentieel correcte e-mailbeveiliging is voor je organisatie. Als je twijfelt over je SPF, DKIM of DMARC instellingen of deze graag professioneel wilt laten nakijken, bekijk dan onze gespecialiseerde e-mailhostingdiensten. Op deze wijze zorgen we samen voor een betrouwbaar en veilig e-mailverkeer.
Meest gestelde vragen
1. Wat is de meest voorkomende fout bij het instellen van SPF records?
Een veelgemaakte fout bij het instellen van een SPF record is het niet correct specificeren van alle IP-adressen die e-mails namens jouw domein mogen versturen. Als het SPF record niet alle geldige IP-adressen bevat, kunnen legitieme e-mails als spam worden gemarkeerd. Zorg ervoor dat je SPF record up-to-date is met alle IP-adressen die je gebruikt om e-mails te verzenden.
2. Waarom falen DKIM instellingen vaak bij eerste configuratie?
DKIM instellingen falen vaak doordat de DKIM sleutel niet correct is gegenereerd of geïmplementeerd. Het vereist een nauwkeurige koppeling tussen je domein en de e-mailserver. Een typische fout is een verkeerde uitlijning van de DKIM selector of een fout in het publiceren van de DKIM record in DNS. Controleer altijd of de DKIM records correct gepubliceerd zijn en overeenkomen met de selector en sleutel die door je e-mailsysteem worden gebruikt.
3. Hoe controleer ik of mijn DMARC beleid correct is toegepast?
Om te verifiëren of je DMARC beleid correct is geïmplementeerd, kun je gebruik maken van online tools die je DNS records analyseren. Zorg ervoor dat je DMARC record correct verwijst naar een beleid dat specificeert wat er moet gebeuren als een e-mail niet aan de DMARC-check voldoet. Het toevoegen van een ‘rua’ tag in je DMARC record met een e-mailadres kan nuttig zijn om rapporten te ontvangen over de status van e-mails die worden verzonden vanaf je domein. Wil je zekerheid over je e-mailbeveiliging? Overweeg dan om je domeinnaam bij Flexahosting te registreren en maak gebruik van onze gespecialiseerde e-mailhosting diensten.