Hoe maak je een database aan in C-Panel

Wil jij een nieuwe website lanceren of je huidige project naar een volgend niveau tillen? Dan is het essentieel om te weten hoe je een database aanmaakt in cPanel.​ Bij Flexa Hosting helpen we je graag met deze belangrijke stap.​ Een database is cruciaal omdat het de opslagplaats is voor al je website-inhoud, van gebruikersinformatie […]
Hoe maak je een database aan in C-Panel

Gratis SSL certificaat

Hoe maak je een database aan in C-Panel

Gratis wordpress installatie

Hoe maak je een database aan in C-Panel

14 dagen backups

Hoe maak je een database aan in C-Panel

DNS Beheer

Hoe maak je een database aan in C-Panel

Wil jij een nieuwe website lanceren of je huidige project naar een volgend niveau tillen? Dan is het essentieel om te weten hoe je een database aanmaakt in cPanel.​ Bij Flexa Hosting helpen we je graag met deze belangrijke stap.​ Een database is cruciaal omdat het de opslagplaats is voor al je website-inhoud, van gebruikersinformatie tot berichten.​ Met cPanel, een gebruiksvriendelijk hosting controlepaneel, wordt dit proces eenvoudiger dan ooit.​ Geen technische wirwar, maar een duidelijk stappenplan waar jij met een paar klikken doorheen loopt.​ Of je nu werkt aan een WordPress blog, een eCommerce site of een ander online platform, de aanmaak van een database vormt de basis van je project.​ Wij bij Flexa Hosting bieden je niet alleen de tools maar ook de kennis om dit met succes te voltooien.​ Volg onze gids en ontdek hoe je efficiënt en snel een database in cPanel aanmaakt om je digitale avontuur te starten of voort te zetten.​

Hoe maak je een database aan in cPanel?

Wanneer je een website of applicatie bouwt, is het essentieel om te weten hoe je een database aanmaakt in cPanel, omdat veel content management systemen (zoals WordPress) en andere scripts een database vereisen om gegevens op te slaan.​ Bij ons kun je eenvoudig je databases beheren via cPanel, een gebruiksvriendelijk hosting controlepaneel dat klanten de mogelijkheid biedt hun hostingaccounts zelf te beheren.​ Hieronder vind je de stappen om een database aan te maken en deze operationeel te krijgen.​

1. Navigeer naar MySQL® Databases in cPanel

Als je inlogt op je cPanel dashboard, zoek dan de sectie “Databases” en klik op “MySQL® Databases”.​ Hier kun je nieuwe databases creëren, bestaande beheren, en gebruikersaccounts toevoegen die toegang hebben tot die databases.​

Stap voor stap een nieuwe database aanmaken

1. Vul de database naam in

In het veld “Nieuwe database” vul je de gewenste naam van je database in.​ cPanel voegt automatisch een prefix toe, gebaseerd op je cPanel accountnaam, om je databases uniek te maken.​

1. Database gebruiker aanmaken

Na het creëren van je database, scroll je naar beneden naar de sectie “MySQL-gebruikers”.​ Hier kun je een nieuwe gebruiker aanmaken door een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.​ Onthoud deze goed, want ze zijn noodzakelijk om je applicatie met de database te verbinden.​

1. Koppel de gebruiker aan de database

In de sectie “Gebruiker toevoegen aan database”, selecteer je de nieuwe gebruiker en de zojuist aangemaakte database uit de dropdown-menu’s en klik op “Toevoegen”.​ In het volgende scherm kun je bepalen welke rechten de gebruiker heeft binnen de database.​ Vaak is het afdoende om “Alle privileges” te selecteren om volledige toegang te verlenen.​

Het belang van een veilige databaseconnectie

Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn bij het opzetten van een database.​ Daarom bieden wij gratis SSL aan voor al onze hostingpakketten.​ Zorg ervoor dat je applicatie een versleutelde verbinding gebruikt, zoals SSL, om gegevensuitwisseling tussen je website en de database veilig te houden.​

Backup en herstel

Het is belangrijk om regelmatig back-ups van je databases te maken om gegevensverlies te voorkomen.​ In cPanel kun je eenvoudig back-ups maken en herstellen met de “Back-up” functie.​ Wij bieden ook automatische back-ups aan als deel van onze hostingdiensten om je data veilig te bewaren.​

cPanel integraties en Softaculous

Naast handmatig het opzetten van je database, bieden wij via cPanel toegang tot Softaculous.​ Dit is een applicatie installer waarmee je met slechts een paar klikken populaire CMS’en zoals WordPress kunt installeren.​ Deze scripts maken automatisch de noodzakelijke databases aan en configureren ze.​

E-mailconfiguratie voor je toepassingen

Voor applicaties die e-mailfunctionaliteit gebruiken, is het essentieel om de juiste e-mailserverinstellingen te hebben.​ Bij ons gebruik je de volgende configuraties:

• Inkomende mail server: mail.​jouwdomeinnaam.​nl (Vervang jouwdomeinnaam.​nl met je daadwerkelijke domein)
  • Uitgaande server: mail.​jouwdomeinnaam.​nl

Dit garandeert dat je applicaties en websites soepel communiceren met de e-mailserver, wat vooral belangrijk is voor contactformulieren, bevestigingsmails en andere functies die e-mailintegratie vereisen.​

Conclusie

Het aanmaken van een database in cPanel is een eenvoudige maar cruciale taak voor het runnen van een website of applicatie.​ Door de hier beschreven stappen te volgen, kun je gemakkelijk je databases opzetten en beheren.​ Vergeet niet de veiligheid en back-ups te prioriteren om je gegevens veilig te houden.​ Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, staan wij altijd klaar om onze klanten te ondersteunen.​ Onthoud dat het uitkiezen van de juiste hostingprovider, die robuuste tools biedt zoals cPanel, Softaculous, en betrouwbare e-maildiensten, essentieel is voor het succes van je online projecten.​